Reisverslag Gijs Schunselaar

04/03/2024

Wat heb je gedaan? Wat heb je geleerd? Wat wil je delen met andere leden? ICOM-leden die een reisbeurs, onderzoeksbeurs, of activiteitenbeurs van ICOM Nederland hebben gekregen, vragen we om een kort verslag te maken. Dit keer: Gijs Schunselaar, directeur-bestuurder van Museum Van Loon, Amsterdam. Hij was van 16 tot 19 oktober in New York om een presentatie te geven tijdens de ICOM-CAMOC conferentie.

Waarvoor heb je de beurs ingezet?

Tijdens de CAMOC Conferentie 2023 in New York City mocht ik de presentatie Says who? Sharing space for city-making houden. Het congres vond plaats onder het thema ‘Changing cities, changing museums’. Mijn presentatie over de participatieve koers van Museum Van Loon en de tentoonstelling Wie zegt dat? Samen geschiedenis een plek geven had een logische positie gekregen in de ronde ‘Co-curation and communities in urban spaces’. De beurs van ICOM was een welkome bijdrage in de kosten om daadwerkelijk in New York aanwezig te zijn en de presentatie te houden te midden van vakgenoten. De set-up van meerdere presentaties achter elkaar, gevolgd door een groepsgesprek, had daarbij meerwaarde.

Lessons learned op het gebied van internationale uitwisseling

Gedurende drie dagen van een internationale conferentie kun je echt de connectie met vakgenoten over de hele wereld maken; connecties die via digitale deelname niet (of minder) zouden zijn ontstaan. Ik heb gemerkt dat we overal ter wereld vaak met dezelfde grote thema’s te maken hebben, zoals migratie, de klimaatcrisis en emancipatoire processen. Dit betekent dat internationale uitwisseling – in woorden, maar ook in daden – een belangrijke voedingsbodem is voor versterking van de museale sector wereldwijd. Daarnaast hebben de diverse opgedane contacten geleid tot een versteviging van het internationale netwerk van Museum Van Loon.

Wat zou je willen delen met de Nederlandse ICOM-leden?

Het is een aanrader om actief aan ICOM-conferenties mee te doen. Het is leerzaam, goed voor je internationale netwerk en vooral ook erg leuk en nuttig. Zelf was ik erg blij met de laagdrempelige aanvraagprocedure voor de ICOM-bijdrage, die mijn reis mede mogelijk heeft gemaakt.

Ga jij ook op reis? 

Ben jij lid van ICOM en ben je van plan om een actieve rol te vervullen tijdens een ICOM-conferentie, neem je deel aan een Standing Committee of Working Group, doe je internationaal onderzoek op een museaal kennisgebied of ga je iets organiseren waarbij internationale kennisuitwisseling centraal staat? Dien een aanvraag in!

Meer over beursaanvragen