In conflictgebieden wereldwijd staan erfgoed en musea onder druk. Daarom doneert ICOM Nederland het noodfonds van 10.000 euro aan Cultural Emergency Response CER) - ook dit jaar weer. Zij werken samen met lokale partners om bedreigd cultureel erfgoed op kwetsbare en moeilijk bereikbare plekken te beschermen.
Courtesy of NGO Biladi, Lebanon, 2024
Voorbereiding op noodsituaties
Waar het bedrag vorig jaar werd gebruikt voor projecten in Sudan, gaat het dit jaar naar de bescherming van erfgoed in Libanon. Ook al is er een staakt-het-vuren afgekondigd en heeft UNESCO op verzoek van de Libanese regering 34 culturele locaties beter beschermd, waaronder het werelderfgoed Baalbek en Tyrus, het Libanese erfgoed dat wordt nog altijd bedreigd heeft internationale steun nodig.
Naast deze 34 sites zijn er nog talloze musea, culturele instellingen, stedelijke ruimtes en andere erfgoedruimtes die van vitaal belang zijn voor de lokale identiteit en cultuur. Dit erfgoed blijft kwetsbaar en vereist dringende actie.
In samenwerking met de NGO Biladi, coördinatoren van CER's Regional Hub in de Levant, richten zij zich met name op hoe lokale culturele locaties zich kunnen voorbereiden op een noodsituatie in periodes tussen oplaaiend geweld. Dit omvat het beveiligen van opslagruimtes tegen mogelijke ontploffingsgolven, ervoor zorgen dat planken stabiel blijven en het beschermen van antiquiteiten tegen afbrokkelen.
De regionale hub heeft zijn netwerk van getrainde studenten geactiveerd en benadrukt het cruciale belang van training in vredestijd. Deze mensen werken nu actief aan de bescherming van cultureel erfgoed. Daarnaast voert de Regional Hub risicobeoordelingen uit voor collecties. Ze overleggen ook met deze instellingen om te helpen de risico's te beperken en veerkracht op te bouwen te midden van de aanhoudende crisis.