Welkom junior bestuurslid

11/04/2024

Het bestuur van ICOM Nederland is verheugd dat met ingang van maart Olivia Bicker Caarten gestart is als junior bestuurslid van ICOM Nederland. Zij stelt zich hieronder aan jullie voor.

Beste ICOM-leden,

Mijn naam is Olivia Bicker Caarten en ik ben 24 jaar. Momenteel rond ik mijn opleiding Cultureel Erfgoed op de Reinwardt Academie af en loop ik stage bij Museum Boijmans Van Beuningen, onder begeleiding van conservator  historische vormgeving Alexandra van Dongen. De stage mondt uit in een casestudy onder het langdurige onderzoeksproject ‘Unpacking Boijmans’, waarin de verbinding van de collectie en het koloniale en slavernijverleden in kaart wordt gebracht.

Voor aankomend jaar deel ik graag een aantal ambities die ik samen met jullie hoop te ontwikkelingen en te bewerkstelligen:

Als eerst heb ik de ambitie om studentleden actief deel te laten nemen aan de activiteiten binnen ICOM Nederland door de wensen van de studentleden in kaart te brengen en te betrekken bij de programmering.
Ten tweede is het mijn ambitie om studentleden kennis te laten maken met de interdisciplinaire werkzaamheden binnen het internationale museumveld die onderverdeeld zijn onder de Committees binnen ICOM.
Als einddoel hoop ik in mijn rol als junior bestuurslid de (internationale) culturele uitwisseling tussen huidige professionals en studentleden te bevorderen.

Vind jij het leuk om mee te denken aan interessante onderwerpen of heb je zelf vragen over jouw studentlidmaatschap of over ICOM? Ben jij geïnspireerd door iemand uit het museumveld die jij graag zou willen horen bij een lezing of workshop? Of misschien wil jij zelf een bijdrage leveren aan het programma als gastspreker? Neem vooral contact met mij op.

Ik verheug me op de samenwerking met de studentleden en het smeden van mooie verbindingen. En zie ook uit naar de samenwerking met de andere bestuursleden Rapti Miedema, Caroline Breunesse, Amanda Vollenweider, Arja Veldhuizen, Femke Haijtema, Paul Klarenbeek en Justin van den Berg.
Contact: oliviabickercaarten@gmail.com

Wat doet het junior bestuurslid?

ICOM Nederland telt ook vele studentleden. Het Junior Bestuurslid werpt vanuit een student-perspectief een blik op de dagelijkse gang van zaken van de vereniging. Zo willen we ervoor zorgen dat communicatie, programmering en netwerkfunctie van ICOM voor de studentleden aansprekender worden.
De junior bestuursfunctie biedt een student-lid de mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen van de ICOM organisatie (zowel ICOM Nederland als ICOM internationaal) en bestuurstaken.
In 2021 is er voor het laatst een junior bestuurslid geweest. Het nieuwe junior bestuurslidmaatschap heeft de duur van een jaar en loopt van maart tot maart. Eind 2024 zal de werving starten voor het junior bestuurslidmaatschap dat start in maart 2025. Het junior bestuurslid heeft geen formele taak en/of bevoegdheid en ook geen stemrecht.