Netwerk

Als lid van ICOM kun je zitting nemen in één van de vele comités en werkgroepen. Op landelijk niveau, maar ook op internationaal vlak. Op deze manier kun je een wezenlijke bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het internationale museumveld.


Comités en werkgroepen

Nationale en regionale comités

De landen- (of nationale) comités, waaronder ook ICOM Nederland, zijn de belangrijkste bouwstenen van ICOM en tevens de organisaties waarbinnen de communicatie tussen ICOM en haar leden plaatsvindt. Sommige nationale comités hebben hun krachten gebundeld op regionaal niveau. ICOM heeft zeven regionale organisaties: de Aziatische regio (ASPAC), de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio (LAC), de West-Afrikaanse landen (CIAO), de Arabische landen (ICOM/ARAB), de Noord-Afrikaanse landen (ICOM/Maghreb), Europa (ICOM/Europe) en de Noord-Europese landen (ICOM NORD).

Internationale comités

ICOM heeft meer dan 30 internationale comités en werkgroepen die zich toeleggen op de verschillende specialisaties binnen de museale sector. In deze mondiale denktanks komen experts op het gebied van diverse museum- en erfgoedzaken samen. Comités stellen internationale uitwisseling van (wetenschappelijke) informatie centraal, ontwikkelen professionele standaarden, brengen advies uit over de invoering van algemeen geldende regels en aanbevelingen en delen hun expertise via diverse publicaties met overige leden. Ook worden samenwerkingsverbanden tussen culturele organisaties geïnitieerd.

Deelname aan een internationaal comité biedt je niet alleen de kans om je netwerk te vergroten en je horizon te verbreden, je draagt ook actief bij aan de toekomst van musea.

Internationale comités

Standing Committees

De Standing Committees adviseren ICOM over een aantal structurele kwesties, zoals financiën, ethiek en regel- en wetgeving.

Standing Committees

Werkgroepen

Daarnaast zijn er diverse langlopende internationale werkgroepen waaraan je kunt deelnemen.

Internationale werkgroepen

Bekijk het overzicht van activiteiten georganiseerd door de ICOM comités.

Agenda

Wie zitten er al in internationale comités?

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt en meer te weten zou willen komen over deelname aan een internationaal comité (IC) van ICOM. We houden daarom een overzicht bij met Nederlandse ICOM-leden zitting nemen in een internationaal comité (of op een andere manier aan een comité verbonden zijn) en die hebben aangegeven dat andere leden contact kunnen opnemen voor meer informatie. 

Naam Actief in Functie Type E-mail
Ninke Bloemberg ICOM Costume Board Member (internationale samenwerkingen) IC nbloemberg@centraalmuseum.nl
Paul van Brakel ICOMAM Chair IC p.vanbrakel1@telfortglasvezel.nl
Hans van der Bunte INTERCOM/External Review Steering Committee Treasurer (sinds sept 2019), Board Member (sinds juni 2021) IC hans@jjcurationwellbeing.nl
Andrea Kieskamp IC Ethcom Secretary SC andreakieskamp@live.nl
Daniëlle Kuijten COMCOL Chair (sinds 2022) IC chair.comcol@icom.museum
Esther Meijer ICOMAM Board Member (sinds sept 2022) IC ejm.meijer@mindef.nl
Annette Schautt ICMEMO Treasurer (sinds nov 2022) IC aschautt@smh40-45.nl
Kate Seymour ICOM-CC Chair (tot sept 2023) IC chair@icom-cc.org
Lara Weiss CIPEG Treasurer IC l.weiss@rmo.nl
Jean Hilgersom ICAMT Advisor to the Board IC hilgersom@toornend.com
Anika Ohlerich ICMS Member IC anika@archetypisch.nl
Lian The ICAMT Member IC the@toornend.com
Hilda Tomasouw ICMS Member IC h.tomasouw@rijksmuseum.nl
Angela Manders CECA Member IC info@artekino.nl
Yvonne Ploum DEMHIST Chair (sinds 2022) IC y.ploum@erfgoedacademie.nl