ICOM Talk: Documenting War

ICOM Talk: Documenting War
Type

talk

Datumdonderdag 25 april 2024

Als je in jouw museum een verhaal wil vertellen over oorlog - hetzij een actueel gewapend conflict of de nasleep van een voorbije oorlog - dan sta je voor een keuze. Gebruik je getuigenissen van mensen om het verhaal te vertellen of wacht je tot de tijd rijp is om het ‘officiële’ verhaal van wat er gebeurd is vast te stellen? 

Sluit aan bij de ICOM Talk met Olha Mukha en Sanda Koçevar. Olha is curator bij The Territory of Terror Memorial Museum in Lviv, Oekraïne en Sanda Koçevar is historicus en curator in het Kroatische Karlovac Stadsmuseum, dat zich bezighoudt met de lokale geschiedenis tot de jaren '90. 
Beide museumprofessionals kennen de uitdagingen die komen kijken bij het documenteren van een oorlog van binnenuit. Over de complexiteit van de menselijke herinnering en de gevaren van het live verzamelen van verhalen te midden van een oorlog, tot het omgaan met verschillende politieke standpunten bij het ontwerpen van een tentoonstelling. Zij delen hun verhalen met jou op donderdag 25 april 2024, 15.30 - 17.00 uur. Centrale onderwerpen zijn: tools voor live documentatie, het gebruik van persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en museumwerk in de (nasleep van) oorlog.

Algemene informatie

Datum: donderdag 25 april 2024. 15.30 - 17.00 uur 
Online via Zoom: klik hier voor de meetinglink
Inschrijven niet nodig. 
Voertaal: Engels

Over onze sprekers

Sanda Kočevar

"Documenting war is a difficult task for a post-war society. Democratization of public space gave an opportunity to previously silenced or oppressed communities to speak up. Personal stories should be heard, but what kind of stories and whose stories? The responsibility of the museum community on documenting war is therefore enormous. At the same time museums are not neutral. Each (un)selected story, accompanied (or not) by a museum object, reflects the standpoint of a selector. At the same time, it is quite easy to slip into the realm of political propaganda. Can and should museum community reach a consensus and give recommendations on how to document wars?"

Sanda Kočevar is historica, auteur en museumadviseur van de stadsmusea van Karlovac in Kroatië met meer dan 25 jaar ervaring. Ze heeft talloze tentoonstellingen samengesteld over de lokale geschiedenis van de 19de en begin 20ste eeuw in een bredere context en is daarvoor nationaal bekroond.
Van 2007-2019 was Sanda Kočevar professor aan de Karlovac University of Applied Sciences, waar ze toeristische evaluatie van cultureel erfgoed doceerde en de innovatieve aanpak van service-learning via EU-projecten introduceerde en uitvoerde. Sinds 2021 is ze benoemd tot lid van de commissie voor toerisme en toeristische gidsen voor NW Kroatië. Ze is lid van de Kroatische Museumvereniging en de Kroatische Nationale Commissie voor Historische Wetenschappen.
Ze zet zich al 20 jaar in voor mensen met een verstandelijke beperking en is de auteur van de eerste publicatie met het internationale label "easy-to-read" in de provincie Karlovac. Ze heeft vrijwilligerswerk gedaan bij verschillende NGO's en werd uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar 2018.
Expertisegebied: Fotografie, reisverslagen en dagboeken als historische bronnen, geheugenstudies, culturele strategieën en DEAI-praktijken

Olha Muhka

"Documenting war is not just about recording history, it is about giving a voice to those whose stories might otherwise remain untold. Each personal narrative adds a unique stroke to the canvas of human experience, enriching our understanding of the past and inspiring hope for the future. Each personal story adds a living face to the statistics, a human being with his or her pains, hopes and feelings. It is our responsibility to ensure that they do not go #unheard."

Olha Muhka is auteur, filosoof, cultureel analist en manager, en expert op het gebied van internationale communicatie en mensenrechten. Ze is curator en hoofd van de educatieve en internationale afdeling van het "Territory of Terror" Memorial Museum. Ze heeft talloze tentoonstellingen samengesteld (Dagboeken van de oorlog; Engelen - co-curator van de Kitsch-afdeling; Verloren kindertijd, De tuin, Gewonde cultuur, REPLAI etc.) en adviseerde culturele instellingen bij rebranding en ontwikkelingsstrategieën. Ze is hoofd van de jury van ENCOUNTER (Oekraïens-Joodse Literatuurprijs (2023), Expert van Creative Europe (2024).
Dr. Mukha was gastvrouw en moderator van de Engelstalige Dialogues on War; en auteur en gastvrouw van de Oekraïense podcast #gentleukrainization. Sinds 2023 is ze Senior Strateeg bij IN2, gespecialiseerd in crisiscommunicatie.
Olha Mukha heeft voor het centrale kantoor van PEN International in Londen gewerkt als Manager Congressen, Commissies en Nieuwe Centra (2018-2023), waar ze haar expertise op artistiek, cultureel, mensenrechten- en academisch gebied heeft gedeeld in verschillende projecten in India, Filipijnen, Myanmar, Mexico, Zweden, Nederland, Finland, Slovenië en Polen. Ze is lid van PEN Oekraïne.
Olha Mukha was professor aan de Universiteit van Lviv en de Nationale Pedagogische Drahomanov Universiteit in Kiev, waar ze meer dan 15 jaar les gaf in cultureel management en marketing, juridische aspecten van de cultuurmarkt en filosofische disciplines. 
Expertisegebied: Esthetische perceptie en het opbouwen van een deelnemersreis, dekolonisatie en geheugenstudies (incl. orale geschiedenis en geschiedenis van terreur), Oekraïense cultuur en culturele analyse, Oekraïense literatuur en moderne culturele processen, internationale communicatie en cultuurpolitiek (incl. toegang tot culturele rechten en vrijheid van meningsuiting).