Online Talk met Bruno Brulon Soares en Lisa Heinis

Georganiseerd doorICOM Nederland
Type

talk

LocatieOnline
Datumdonderdag 30 november 2023

Onder de titel 'Collective practices of collecting' ontvangt ICOM Nederland dit keer Bruno Brulon Soares en Lisa Heinis. 

Hoe veranker je toegankelijkheid in de verzamelpraktijk van een museum? En wat is de rol van communities bij 'social sustainability'? Bruno Brulon Soares en Lisa Heinis praten over hoe je de waarde van een museumcollectie mede kunt laten bepalen door communities. Bijvoorbeeld door ze een stem te geven in het aankoopbeleid. Met deze 'zachte kennis' kunnen de bakens van expertise herijkt worden en dat sluit ook aan bij de nieuwe ICOM-museumdefinitie, waarin participatie en educatie prominenter verankerd zijn dan voorheen.

In deze ICOM Talk vertelt Lisa onder meer over hoe het publieke Depot van Museum Boijmans Van Beuningen de definitie van een collectie weet te verbreden en wat daarbij de rol is van educatie. Maar er zijn ook andere (grassroot) musea die de grenzen van de museumdefinitie oprekken, bijvoorbeeld door zonder vaste collectie toch een museum zijn. 

Sprekers

Bruno Brulon Soares is docent aan de University of St Andrews in Schotland. Deze zomer kwam zijn publicatie ‘The Anticolonial Museum: Reclaiming Our Colonial Heritage’ uit bij Routledge. Daarnaast was Bruno ook co-chair van de werkgroep verantwoordelijk voor de nieuwe museumdefinitie (ICOM Define). 

  

Lisa Heinis is conservator educatie bij Museum Boijmans Van Beuningen. Bruno en Lisa waren eerder dit jaar beide deel van het International Museum Day symposium 2023 in Singapore waar beide spraken over het belang van sociale duurzaamheid binnen musea. Dit gesprek zetten zij nu hier voort en Bruno zal kort het werk van ICOM Define presenteren.  

Praktische informatie

Online Talk
Donderdag 30 november 2023, 12.00 - 13.00 uur
Deelname is gratis; aanmelden is niet nodig
Zoom-link https://us06web.zoom.us/j/85690686302?pwd=e59bJSiX8Qb6yiK1BMNqRRvBOLiT77.1
Meeting ID: 856 9068 6302
Passcode: 511332